Pajki

Ste kaj vraževerni? Nekateri verjamejo, da pajki prinašajo srečo, če pa jih pohodimo ali kako drugače uničimo potem se nam obeta nesreča… Vinko Möderndorfer, je v knjigi, Verovanja, vere in običaji Slovencev, 1946, Celje, str. 242, o pajkih zapisal:

“Pajek prerokuje poroko in bodočnost sploh. V Prekmurju se je pajek norčeval iz Marije, češ, da on bolje in lepše prede. Zato ti je izbrisanih sedem smrtnih grehov, če ubijše pajka. Če imaš v lendavskem okraju srečo in zagledaš pajka točno opoldne, ti prinese že v treh dneh srečo. V Savinjski dolini prinese srečo le zeleni pajek z rdečim križem. V Laškem bo sreča, če se vzpenja pajek na mizo. V Grahovem ubijejo vsakega pajka, ki ga opazijo dopoldne, popoldne pa je pajek varen pred vsakomur in lazi, kjer hoče, ker pajek prinaša popoldne ljudem izredno srečo. Narobe je glede na to v Strugi pri Podgori v Rožu. V tem kraju prinese pajek dopoldne srečo, popoldne pa nesrečo.”

 

Pajki pa so brez dvoma nekaj posebnega,  to ve dr. Matjaž Gregorič, ki bo gost v oddaji Razkošje v glavi, v soboto 16. novembra 2019, ob 16,30h na Prvem programu Radia Slovenija

Dr. Matjaž Gregorič https://radioprvi.rtvslo.si/2019/11/matjaz-gregoric/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com.

Navzgor ↑

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: